Definisi Tut
Tut atau air layering merupakan salah 1
teknik untuk menambahkan bilangan pokok buah-buahan dan tanaman tanpa melalui
proses menanam biji benih. Cara tut tidak akan mengubah kualiti buah dan
tumbuhannya dan anak tut akan mempunyai kualiti yang sama dengan induknya.
Peralatan:
- Gunting
- Pisau
Bahan:
- Cable tie
- Plastik pembungkus
- Serbuk penggalak
pengakaran
- Tanah campur
Langkah - langkah
|
1.
Pilih dahan yang hendak ditut. Kualiti dahan itu mestilah bebas daripada
sebarang kerosakan dan penyakit.
2.
Kepit dengan gunting dan kelar keliling dahan itu.
3.
Kemudian kelar di bahagian bawah pula dengan jarak sekitar 3-5 cm.
4.
Gunakan pisau untuk mencungkil keluar kulit batang.
5.
Sapukan keliling kelaran tadi dengan serbuk penggalak pengakaran. Tak perlu
banyak. Sedikit sahaja sudah memadai kerana hanya berfungsi sebagai penggalak.
6.
Gempalkan tanah campur dengan meletakkan sedikit air. Penting untuk tanah
campur ini lembab agar tidak mudah kering nanti di dalam pembalutan.
7. Tekupkan gempalan tanah tadi. Gempalkan sekeliling kelaran yang telah dibuka tadi.
8.
Kemudian ambil plastik dan balut dengan betul. Pastikan balutan meliputi semua
bahagian gempalan. Seterusnya ikat dengan cable tie di bahagian bawah dan
hujung balutan.
9.
Nak tahu menjadi atau tidak, lihat apabila akar akan penuh di dalam bungkusan
itu. Tunggu sekitar 4 hingga 8 minggu untuk lihat hasilnya.
10.
Apabila akar sudah penuh di dalam bungkusan itu, bolehlah potong di bahagian
bawah akar tersebut. Pindahkan tut ke dalam bekas yang berisi tanah campuran
-Selamat Mencuba-
|
No comments:
Post a Comment