Saturday, December 22, 2018

AMALI KETIGA : BAJA ORGANIK


AMALI KE TIGA

3(A) - FAA (FISH AMINO ACID)
 BAHAN-BAHANNYA :
1. Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 200ml air)
2. Isi ikan atau sisa ikan
3. Botol plastik
4. Kain penutup
5. Pengikat

CARA-CARA :
1. Sisa atau isi ikan dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi (tindakbalas).
2. Campurkan bersama gula merah atau molases pada kadar nisbah 1:1.
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kain. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau atau digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FAA.

KAEDAH PENGGUNAAN :
1. Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 ml atau sudu besar ke dalam 5 liter air dan disiram kepada tanaman.




3(B) - FPJ (FERMENTED PLANT JUICE)
 BAHAN-BAHANNYA :
1. Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 200ml air)
2. Sisa sayuran berdaun hijau
3. Botol plastik
4. Kain penutup
5. Pengikat

CARA-CARA :
1. Sisa sayuran dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi.
2. Campurkan bersama gula merah atau molases pada kadar nisbah 1:1.
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kain. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau atau digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FPJ.

KAEDAH PENGGUNAAN :
1. Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 ml atau sudu besar ke dalam 5 liter air dan disiram kepada tanaman.












3(C) - FFJ (FERMENTED FRUIT JUICE)
BAHAN-BAHANNYA :
1.  Gula merah (1kg) (dicairkan dengan 200ml air)
2.  Pisang masak. Jika boleh,dapatkan kulit pisang yang telah hitam.
3.  Botol plastik
4.  Kain penutup
5.  Pengikat

CARA-CARA :
1. Pisang dipotong kecil bagi mempercepatkan proses fermentasi.
2. Campurkan bersama gula merah atau molases pada kadar nisbah 1:1.
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kain. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau atau digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FFJ.

KAEDAH PENGGUNAAN :
1. Jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5 ml atau sudu besar ke dalam 5 liter air dan disiram kepada tanaman.





3(D) - KULIT TELUR (CaP)
 BAHAN-BAHANNYA :
1. Kulit telur yang telah dibasuh. Dikeringkan dalam oven selama 5 minit.
2. Cuka masak
3. Botol plastik
4. Kain penutup
5. Pengikat

CARA-CARA :
1. Hancurkan kulit telur bagi mempercepatkan proses fermentasi. Sukat hasil kulit telur yang telah hancur.
2. Campurkan bersama cuka kadar nisbah 1:5.
3. Masukkan ke dalam bekas dan labelkan tarikh dibuat serta tutup dengan kain. Dari semasa ke semasa atau selang 3 atau 4 hari, bahan peraman dikacau atau digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
4. Baja ini siap dalam jangka masa 2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja CaP.



 
PEMERHATIAN BERJADUAL




ANALISIS :

1. Mengapakah botol perlu ditutup dengan kain
agar bahan yang diperam tidak mudah  terdedah kepada serangga perosak dan benda asing luar selain itu ianya Memudahkan pembebasan gas berlaku pada bahan yang digunakan

2. Apakah unsur utama yang terdapat dalam
FAA
Nitrogen
FPJ
Nitrogen
FFJ
Kalium
CaP
Kalsium & Fosforus

3. Mengapakah gula merah digunakan dalam pembuatan baja organik.
Untuk mengeluarkan khasiat-khasiat yang terdapat pada isi ikan dan sisa ikan dan menyebabkan baja FAA tahan lebih lama.

4. Pemeraman manakah yang mengeluarkan gas paling awal.
FAA - Fish Amino Acid

5. Pemeraman manakah yang berubah warna paling cepat.
Fermented Fruit Juice

6. Mengapakah cuka digunakan dalam pemeraman kulit telur (CaP)
Memudahkan proses pereputan.

7. Adakah proses penampaian memerlukan cahaya? Terangkan jawapan anda.
Tidak perlu untuk mempercepatkan proses pereputan.

8. Kesimpulan hasil daripada FAA, FPJ, FFJ dan Cap.


FAA - Gula merah menyerap ke dalam isi ikan dan sisa ikan.

FFJ - Menjadi kering

CaP - Kulit telur sedikit terhakis dan memudarkan warna cuka.

FPJ - Berlendir kerana penyerapan gula merah keatasnya.




No comments:

Post a Comment

AMALI KE LAPAN : RACUN ORGANIK

Bahan A (kisar): Bawang putih – 1 labu Cili padi – 6 biji Air Hujan – 300 mL (satu cawan biasa) Setelah k...